ZONNESTROOM: Veel gestelde vragen
Hieronder vindt u een aantal veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij neemt u dan gerust contact met ons op.


Is zonne-energie veilig?
Ja. Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid. Dit betekent dat onze zonnepanelen even ongevaarlijk zijn als elk ander huishoudelijk apparaat.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Nee. Alleen bij gebouwen die vallen onder Monumentenzorg dient u een vergunning aan te vragen bij het gemeentelijk bureau voor de monumentenzorg.

Welk onderhoud hebben zonnepanelen nodig?
In principe geen. Zonnepanelen zijn zo goed als onderhoudsvrij. Wanneer de panelen schuin worden geplaatst, regent het vuil er bij de eerste regenbui gewoon weer vanaf. Wel is het raadzaam om in de warme zomermaanden met weinig regen de panelen te controleren op stuifmeel. Wanneer dit op de panelen blijft liggen kan dit leiden tot opbrengstvermindering.

Kan ik altijd de stroom gebruiken uit de zonnepanelen?
Ja. De opgewekte energie wordt via een omvormer, die je op je stopcontact aansluit, geschikt gemaakt voor uw apparaten in huis. Schijnt de zon niet, dan zit u niet opeens zonder stroom, want de omvormer heeft het overschot wat u op zonnige dagen hebt opgewekt teruggestuurd op het elektriciteitsnet. Op minder zonnige dagen kunt u deze energie gewoon weer gebruiken. In het vakjargon heet dit salderen. U merkt er dus niets van, alleen in uw portemonnee.

Werken zonnepanelen wel in ons bewolkte land?
Jazeker! Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op een mooie zomerdag, maar ook gewoon van daglicht. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. Anders zou je op bewolkte dagen niets kunnen zien! Kortom, zonnepanelen werken ook goed op bewolkte dagen.

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?
Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kunt u terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kunt u het jaarlijks energieverbruik in kWh vermenigvuldigen met 1,1. De uitkomst is het totaal aantal watt aan zonnepalen welke u nodig heeft om uw totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden. Wilt u hier meer informatie over? Vul dan onderstaand formulier in en dan proberen wij zo samen met u zo goed mogelijk in te schatten hoeveel panelen u nodigt heeft.

Hoe weet ik of de panelen opwekken wat beloofd is?
Het maximale vermogen van panelen wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Het Wattpiek vermogen, wordt alleen bereikt onder ideale omstandigheden, zoals in landen rond de evenaar. In Nederland zijn de omstandigheden om zonne-energie op te wekken niet ideaal. Het aantal kWh dat panelen in een jaar opwekken kan worden berekend door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. De panelen zullen in normale situaties altijd in Nederland ongeveer 85% van het aangegeven Wp opwekken. Dit ongeacht de weersomstandigheden. Het is hierbij wel van belang dat de panelen op het zuiden gericht zijn. Panelen slijten in de loop van de jaren wel iets. Onze paneelfabrikanten garanderen daarom dat de panelen na 30 jaar minimaal nog 80% van hun huidige vermogen genereren.

Wat is zonnestroom (PV)?
Zonnestroom is elektriciteit uit zonlicht. Zonnestroom wordt ook wel 'PV-stroom' genoemd, van het Engelse 'PhotoVoltaic'. Deze stroom kan worden gebruikt om lampen te laten branden, de ijskast koud te houden, televisie te kijken etc. Kortom: het is dezelfde stroom die bij u uit het stopcontact komt. Deze vorm van zonne-energie staat naast thermische zonne-energie: hierbij wordt de warmte van de zon gebruikt om bijvoorbeeld water te verwarmen. Een zonneboiler levert thermische energie.

Waarom zijn onze zonnepanelen goedkoper dan de gemiddelde aanbieder?
Onze leverancier importeert de zonnepanelen rechtstreeks van een fabrikant uit China, zonder gebruik te maken van de tussenhandel. De fabrikant in China behoort tot een van de 15 grootste bedrijven van China. Daarnaast probeert onze leverancier te profiteren van grote inkopen.

Wat is een zonnestroomsysteem?
Een zonnestroomsysteem zet zonlicht om in elektrische stroom. De belangrijkste componenten waaruit een zonnestroomsysteem bestaat zijn: een x-aantal zonnepanelen en een omvormer. Daarnaast is er materiaal nodig om de zonnepanelen op uw dak te bevestigen (meestal aluminium rails) en zijn er kabels nodig om de panelen met de omvormer te verbinden en de omvormer met de meterkast. In de meterkast worden er extra groepen aangebracht. Indien nodig kunt u een productiemeter laten plaatsen om te meten hoeveel u opwekt.

Wat is een zonnepaneel?
Ten eerste zijn zonnestroompanelen, zonnepanelen, zonnecellen, pv-panelen en pv-systemen synoniemen van elkaar. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die naast elkaar in een weerbestendig frame worden geplaatst. De zonnepanelen die wij aanbieden zijn gemaakt van silicium. De grondstof hiervoor is zand. Het meest gebruikte type zand heet 'polykristallijn silicium'. Panelen die hiervan zijn gemaakt zijn blauw van kleur.

Wat is een omvormer?
Een omvormer zet de gelijkspanning, die een zonnepaneel produceert, om in 220-230V wisselspanning, die gebruikt kan worden door de elektrische apparaten bij u in huis.

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?
Watt is een eenheid van vermogen. Nu hangt bij een zonnepaneel het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 100 W. Rekent u voor de Nederlandse situatie op uw dak op een maximale opbrengst van 85% van het wattpiek-getal als uw panelen pal op het zuiden zijn gericht onder een hoek van 37 graden met de horizon.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Men rekent op minimaal 30 jaar voor de panelen en 10 jaar voor de omvormers.

Wat is de garantie en levensduur van de zonnepanelen en andere producten?
Zonnepanelen gaan 30-35 jaar mee. De producten worden geleverd met een garantie op een goede werking van 5 jaar na levering. In deze periode zal het vermogen van de zonnepanelen gegarandeerd niet verder afnemen dan tot 90% van het oorspronkelijke vermogen..

Waar gaat de elektriciteit die ik opwek naar toe?
In principe verbruikt u de elektriciteit die u oplevert zelf. Op het moment dat u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, dan wordt het teveel aan elektriciteit aan het elektriciteitsnetwerk geleverd. Daarmee is zonnestroom zeer efficiënt: immers alle elektriciteit die u opwekt (ook bijvoorbeeld tijdens uw vakantie) wordt nuttig gebruikt!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik te dekken?
Het aantal kWh dat panelen in een jaar opwekken, kan worden berekend door het aantal Wattpiek van een paneel te vermenigvuldigen met 0,85. De zonnepanelen die wij aanbieden hebben een maximum opbrengst van 240 Wattpiek. Een gemiddeld huishouden verbruikt ca. 3500 kWh per jaar. Voor deze hoeveelheid energie is een systeem nodig van 3500 x 1,1 = 3850 Wp. Dit komt overeen met 16 zonnepanelen van 240 Wattpiek.

Heb ik een aparte meter nodig?
U heeft een meter nodig die de teruggeleverde elektriciteit uit uw zonnepanelen registreert. Een ouderwetse draaimeter draait terug als u meer elektriciteit produceert dan u verbruikt en registreert dus automatisch de stroom die u terug levert. Heeft u geen draaimeter, dan moet er bij uw netbeheerder een aparte meter worden aangevraagd.

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?
Als de stroom uitvalt, stoppen de zonnepanelen met werken. Dit komt doordat ze gekoppeld zijn aan het net. Er zijn installaties waarbij de zonne-energie wordt opgeslagen in accu's. Deze installaties zijn duurder, de accu's gaan maar een beperkte tijd mee en zijn niet gunstig voor het milieu. Dit soort installaties zijn wel ideaal voor afgelegen vakantiewoningen.

Hoe groot is de invloed van schaduw op de opbrengst van mijn zonnepanelen?
Deze is groter dan u zou vermoeden. Schaduw op uw panelen zorgen voor een extra afname van de productie. Daarom is het van belang om zonnepanelen op daken te plaatsen waar zo weinig mogelijk schaduw op valt. En dit kan inhouden dat niet alle delen van uw dak geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen.